Gecertificeerd compost (Vlaco) opslag

Terug

Composteringsproces

Zolang er zuurstof in de hoop aanwezig is, composteren de micro-flora en –fauna zeer intensief. De temperatuur in de hoop loopt daardoor op tot 55-70 °C. De verhouding zuurstof, water en vaste stof verandert steeds door deze microbiologische omzetting. Zuurstof wordt verbruikt en water verdampt. De composterende grondstoffen gaan zich zetten en de hoop wordt compacter. Koolstofverbindingen oxideren niet volledig meer waardoor vetzuren en andere organische zuren ontstaan.

Omzetten

Wanneer er omgezet wordt, wordt het materiaal opnieuw gelijkmatig gemengd. Compacte delen, vochtige en droge delen worden opnieuw gemengd zodat de hoop overal een gelijkmatige vochtverdeling krijgt. Tijdens de omzetting kan bovendien de composthoop extra bevochtigd worden als dit nodig is.

Bij het omzetten kan men door bepaalde machines en apparatuur te gebruiken de composterende grondstoffen nog verder vervezelen en verkleinen.

Een belangrijk voordeel is dat de onkruidzaden hun kiemkracht verliezen door de hoge temperatuur (55-70°C) in combinatie met een hoge vochtigheid. Er ontstaat een 'gehygiëniseerd' materiaal. een groencompostering is doorgaans in open lucht. een gft-compostering is altijd in een gesloten hal.

Narijping

In de derde fase, welke ook rijpingsproces wordt genoemd, wordt de micro-fauna belangrijk voor het composteringsproces. De micro-fauna staat in voor de structurele en de biologische omzetting van het basismateriaal in de compost en speelt een rol bij het mengen van de organische en minerale bestanddelen. Afhankelijk van het proces duurt het narijpen van 3 weken tot 3 maanden.

Nabewerking

Afzeven van het product.

Door het  zeven worden de eventuele verontreinigingen (stenen, metaal, kunststoffen, plastic...) er uitgehaald.

Door het zeven bepaal je ook de grote van de fractie. Wij kunnen afzeven op 10, 20,30 of 40cm.

HOE KUNNEN WE U HELPEN?

Met Kennes heeft u een partner met de juiste know-how en middelen aan uw zijde. We denken graag met u mee hoe we uw project realiseren.